Az iskola rövid története

(A Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Városkép című lapjában 2006. szeptemberében megjelent cikk felhasználásával)

1986 szeptemberében kezdődött meg a tanítás egy szép új iskolában a XVIII. kerületben, Pestszentlőrincen. Hartai Sándor lett az igazgatója (2001. augusztus végéig) az akkor még Állami Gimnáziumként ismert intézménynek a Thököly utcában.

1987 szeptemberében indult el a két tanítási nyelvű oktatás Magyarországon, kísérleti jelleggel öt gimnáziumban. Nálunk magyar-angol programmal, dr. Bognár Anikó igazgatóhelyettes vezetésével.

1989-ben az iskola felvette Karinthy Frigyes nevét.

1989-ben már a nemzetközi érettségi (International Baccalaureate - IB) bevezetését tervezték az iskolában, de a Minisztériumban is, mint a lehető legjobb megmérettetést a két tanítási nyelvű program végén. A svájci központ méltónak találta a gimnáziumot ennek a rendkívül igényes vizsgarendszernek a működtetésére elsőként Ausztriától keletre - csakhogy nem voltak meg az anyagi feltételek.

1992-ben az iskola részt vett a Felzárkózás az Európai Felsőoktatáshoz Alap pályázatán harmincnégy egyetem mellett, amelyekből kilenc egyetem és a KFG nyert. Elkezdődhetett a kétéves program, hogy mintaként szolgáljon a magyar közoktatás fejlesztéséhez.

1992-ben érettségizett az első két tanítási nyelvű évfolyam. Akkor is, azóta is a legtöbb diák a felsőoktatás legrangosabb hazai és külföldi intézményeiben folytatja a tanulmányait, az ország legjobb középiskoláihoz hasonlóan.

1994-ben indult az akkor még négyéves német két tanítási nyelvű oktatás.

1994 májusában az International Baccalaureate Programban az első évfolyam kiváló eredménnyel érettségizett. Azóta már számos tanáruk az IB Szervezet vizsgáztatója is.

1995-től már az Európa Tanács és az Európa Unió szakértői is felfigyeltek a két tanítási nyelvű program eredményeire, nemzetközi rendezvények sorában előadóként, tanácsadóként számítottak az iskola vezetőinek, tanárainak a tapasztalataira.

2001 szeptemberében Hutai László lett az iskola igazgatója, aki 1990-ben biológia-földrajz szakos tanárként került a gimnáziumba, és azóta is angolul tanítja a tantárgyait. 1994 novembere óta volt igazgatóhelyettes.

2004-ben bevezették Magyarországon az új, kétszintű érettségit, amelyben sokat hasznosítottak az IB rendszeréből.