Art Projekt Group

Az Art Project Group (röviden:APG) létrejötte szervesen kapcsolódik a Gimnáziumunkban évek óta megrendezésre kerülő KarMUNhoz.

A konferencia része a „Művészeti projekt”, az Art Project Group, diákkezdeményezés, amelynek munkáit a diákok a KarMUN konferenciák témájához kapcsolódóan készítik el.

Az APG tagjai kreatív műhelyként 2015-től kezdve arra vállalkoztak, hogy a KarMUN konferenciák témáihoz - Terrorizmus, Menekültválság, Fenntartható fejlődés, Harc az egyenlőtlenség ellen, globális egyensúly - kapcsolódóan kutatómunkájuk során lebontsák, kielemezzék és vizuálisan megfogalmazzák azokat a társadalmi problémákat, amelyekkel társaik a konferencián foglalkoznak.

Munkájuk nemcsak az alkotást jelenti, a tanácskozás idejére saját készítésű képeikkel, plakátjaikkal és kollázsaikkal, a meghívott kortárs művészekkel együtt létrehozott munkáikkal és az ez időre más kortárs művészektől kapott alkotásaikkal kiállítási térré alakították az iskolát, ezzel megteremtve egy sajátos és inspiratív miliőt, amelyben nemcsak verbálisan, hanem holisztikus módon is fókuszba kerültek a konferencia által felvetett kérdések és megoldási javaslatok

Így aki belép az iskolába, jobban átérezheti a küldöttek elé kerülő témák komolyságát, mélységét.

Van művészi vénád?

„Célunk, hogy aki csak belép az iskolába, kicsit jobban átérezze a KarMUN-témák komolyságát, melyeket a konferencia alatt megvitatunk. Belegondoljon, hogy ezek a dolgok talán nem itt, de most történnek. Fontos, hogy megértsük őket, és beszéljünk róluk. Ezért néhányan megpróbáltuk közelebb hozni a diákokhoz ezeket a témákat azáltal, hogy megjelenítjük őket vizuálisan is.” (APG alapítók)

A féléves folyamat fontos része, hogy a kezdetben 9 az utóbbi években már 20-30 fős diákcsoporthoz meghívtunk több elkötelezett művészt, akik előadásaikkal, tanácsaikkal segítették a kutató- illetve az alkotómunkát.

Benczúr Emese a „Menekültválság” valamit egy évvel később a „Harc az egyenlőtlenség ellen”, Kerekes Gábor, valamint a Cellux csoport a” Fenntartható fejlődés” témájában támogatta workshopjával a csoportot. Emellett több kortárs alkotó saját alkotásait is közreadta a nemzetközi rendezvény idejére, evvel ráerősítve a diákmunkák és a kiállítások egyedi mondanivalójára, aktualitására. Sugár János, Koronczi Endre, iskolánk volt diákja, László Gergő, valamint Daradics Árpád voltak az elsők között, akik segítették műveikkel a munkánkat. Emellett engedélyt kaptunk a Ludwig Múzeum segítségével Birkás Ákostól, hogy a Férfiak c. munkájának printjét felhasználhassuk az amúgy számos interaktív művet felsorakoztató kiállításukba. Déry Miklós és Fazekas István pedig egy-egy fotósorozatát bocsájtotta rendelkezésünkre.

Van művészi vénád?

Az APG együttműködő partnere volt a Ludwig Múzeum, NANE Egyesület és a Néprajzi Múzeum kutató csoportja.

Az APG egyfajta intézmény lett, hagyományos kiállításait nagy érdeklődéssel tekinti meg minden évben a KarMUNra 20 országból érkező diák- és tanárküldöttség. A műhely mentortanára Váradi Emese.

Van művészi vénád?

Az elmúlt évek munkái

Harc az egyenlőtlenség ellen, 2018
A kiállításról készült film első része ide kattintva, míg a második rész itt nézhető meg.

Fenntartható fejlődés, 2017
A kiállítás kisfilmje

Menekültválság/Drótkerítés plüssből, 2016
A kiállítás kisfilmje