KEKSz pontok nyilvántartása

Előszó

Ezen az oldalon bemutatjuk hogyan kell a megszerzett KEKSz (és egyben érettségi szolgálat) pontjaidat rögzíteni. A KEKSz pontok megszerzése nem csak azért fontos, mert az érettségizőknek muszáj összegyűjteni 50 szolgálati órát, de az angol kéttannyelvű tanulóknál például beleszámít a második idegen nyelv választásába és az IB ösztöndíj megítélésébe is. Ha szereztél pontokat, akkor azokat fel kell tölteni az iskolának, hogy hivatalossá tegyék.

Egyelőre az oldalon található képeket úgy tudod nagyítani laptopon, vagy asztali számítógépen, hogy jobb gombbal rájuk kattintva kiválasztod a Kép megnyitása új lapon menüpontot. Már dolgozunk egy egyszerűbb megoldáson, de amíg elkészül addig ez marad.

Feltöltés megkezdése

A pontjaidat a Kisnaplóban tudod feltölteni, ahova ide kattintva tudsz eljutni. A Kisnaplóba az iskola rendszerében is használt felhasználónévvel és jelszóval tudsz belépni.

Belépés után valami hasonlót fogsz látni:

f1

Itt keresd meg a KEKSz-napló feliratú dobozt, aminek a jobb felső sarkában található egy nagyító. Erre kattintva jutsz el a KEKSz-napló bejegyzésekhez.

f2

A fent látható kép ugrik eléd. Itt láthatod a már korábban felvitt pontjaidat, de ha nincs ott semmi, ne ijedj meg, ez csak azt jelenti, hogy nincsenek még pontjaid. Itt az ideje szerezni párat!

Az oldal tetején találsz egy kék gombot "Új keksz bejegyzés" felirattal. Nyomd meg!

f2_gomb

Ha megnyomtad, a következő oldalt kell látnod:

f3

Ezen az oldalon fogod tudni feltölteni a pontjaidat. Ez a feltöltés három lépésből áll, amelyeket most részletezünk.
Az alábbi ismertetőben, a feltöltés során egy képzeletbeli szolgálatot fogunk beírni, amelyben az iskolai honlap szerkesztésében való részvételért járó pontokat írjuk be.

A 3 lépéses feltöltés

1. lépés - tevékenység rögzítése

Ahhoz, hogy rögzítsd a Keksz-ponjaidat, öt dolgot kell megadnod az előbb megnyitott ablakban:

Ha típusként a Szolgálatot jelölöd meg az ablak kicsit megváltozik:

f3_szolgalat

Itt ki tudod választani, hogy milyen típusú szolgálatot végeztél.

Ha sikerült mindent kitöltened, akkor az ablak alján található, kék, "Új Keksz-bejegyzés hozzáadása" feliratú gombot nyomd meg!

Kattintás után visszakerülsz a meglévő Keksz-pontjaid táblázatához, de a legfelső sorban már van egy új bejegyzés. Három gombot láthatsz a sor elején, ezek 3 státuszt szimbolizálnak. A pontjaid akkor vannak rögzítve, ha mindhárom gomb zöld. Egyelőre csak az első az, mert ez jelzi, hogy a pontok felvitele sikeres volt.

2. lépés - beírt pontok igazolása

A következő lépés, hogy igazolod a pontjaid. Ezt a sor jobb oldalán található kis nagyító segítségével tudod megtenni. Nyomd meg!

f5_státusz

Ha minden jól ment, ezt az ablakot látod magad előtt:

f6

Az ablak tetején találhatod a bejegyzésed adatait, de a lényeg most az, hogy mivel igazolod a pontjaid teljesítését. Ezt háromféleképpen tudod megtenni:

Miután az igazolás megtörtént, visszakerülsz a bejegyzéseidhez. Itt láthatod, hogy a legújabb bejegyzésed második gombja kékre színeződött. Ez azt jelenti, hogy az igazolásod elfogadásra vár. Ha a megjelölt tanár, vagy szülő igazolja a tevékenységedet, akkor a második státuszgomb is zöldre vált.

f7

3. lépés - várakozás

f8

Nincs más dolgod, mint hátradőlni, és várni, hogy mindhárom gomb zöldre váltson! Az igazolás után még Gazsó Melinda tanárnő is átnézi a bejegyzést és ha mindent rendben talál, akkor véglegesíti a pontjaidat. Ebben az esetben zöldre vált a 3. gomb is. Ha esetleg valami nincs rendben a bejegyzéssel, akkor a harmadik gomb piros színnel jelzi ezt. Ekkor a sor végi nagyítóra kattintva megnézheted, hogy miért nem lett elfogadva a beírt KEKSz bejegyzés. Ha szükséges, akkor itt tudod majd javítani a hibákat. Rendszeres hiba, hogy a feltöltött igazoláson nincs pecsét, vagy aláírás, esetleg nincs kitöltve rajta minden adat. Csoportos igazolásnál lemarad a 2. oldal, ahol a nevek találhatóak.