IKT tanári továbbképzés - Tenerife

2024.06.02. - 2024.06.08.

Idén júniusban az Erasmus+ program keretein belül egyhetes tanári továbbképzésen vettünk részt Puerto de la Cruz városában, Tenerifén.

Tenerife 2024

A továbbképzés elsődleges célja a modern IKT eszközök használatának elsajátítása volt. Foglalkoztunk interaktív elektronikus és online tananyagok fejlesztésével, webszerkesztéssel és szó volt a mesterséges intelligencia felhasználásáról oktatási területen. Utóbbi jelentette a legnagyobb újdonságot: számos olyan módot ismertünk meg, ahogy az egyébként már használt szoftverekbe be lehet építeni különböző mesterséges intelligencia modulokat, ezzel jelentősen meggyorsítva a munkát. Találkoztunk vitát szimuláló és vizuálisan megjelenítő szoftverrel, interaktív prezentációk és videók készítésére alkalmas programokkal, a diákokkal közösen használható gondolatmegosztásra kifejlesztett felületekkel, de még olyan programokkal is, melyek az iskolai közös munka szervezésében lehetnek hasznosak. Jó hangulatban és magas színvonalon folyt a munka: sokat kérdezhettünk és minden programot volt lehetőségünk nekünk is kipróbálni.

Tenerife 2024

Megismert eszközök:

Korábban ismert, de a kurzusban is érintett eszközök:

A tananyagok digitalizálásával és játékosabbá tételével kapcsolatban elméleti összefoglalót is meghallgattunk. Ez hasznos hátteret adott a gyakorlati munkának.

Tenerife 2024

A szakmai foglalkozások mellett lehetőségünk volt számos kulturális programon is részt venni. Megtekintettük Museo de la Historia y Antropolgia de Tenerife a Museo de la Ciencia y el Cosmos állandó és időszakos kiállításait a sziget fővárosában Santa Cruzban és felkirándultunk a szigetet uraló El Teide vulkán csúcsa közelébe is. Bár nem földrajzi értelemben, de ugyancsak kiemelkedő élmény volt a tenerifei esték egyedi hangulata is. Csak egy példaként említjük, hogy szállodánkban egyik este egy zenész baráti társaság (nagyjából 20 zenész) ünnepelt együtt, és vacsorájuk közben folyamatosan újabb és újabb dalokkal szórakoztatták a jelenlévőket. Lehetőségünk volt élvezni a csodálatos óceánparti hangulatot, illetve meglátogattuk La Orotava festői szépségű városkáját is. Utóbbi számos kulturális emléket őriz.

A helyszínen egyszerre több kurzus zajlott, így az egyéb programok alatt volt szerencsénk megismerkedni több külföldi kollégával is. Számos hasznos tapasztalatot cseréltünk az európai kultúrával, a speciális nevelési igényű diákok segítésével, a különböző országok oktatási rendszereivel és a modern tanítás nehézségeivel kapcsolatban is. Reméljük, hogy néhány kollégával később is lesz lehetőségünk együtt dolgozni csereprogram vagy hasonló képzés keretében.

A képzés és a programok jól szervezettek, hasznosak és élvezetesek voltak. Jó partneri kapcsolatokat építettünk és hasznos szakmai és emberi tapasztalatokat szereztünk. Reméljük, hogy ezeket lesz majd lehetőségünk más kollégákkal is megosztani a jövőben.

Tenerife 2024