ERASMUS+ Csoportos Mobilitás
Bulgária, Szófia
2024. április 19 - 24

A kirándulás célja egyfelől az angol és az orosz (mint 2.idegen) nyelv gyakorlása volt, mivel fogadó partnerünk a szófiai 133.sz. orosz kéttannyelvű Alexander Puskin iskola volt, másfelől a bolgár kultúra, történelem és hagyományok megismerése, a magyar-bolgár kapcsolódások felfedezése.

Szombat délelőtt minibusszal utaztunk a Szófia mellett található Elin Pelin kisvárosba, ahol egy folklór fesztiválon vettünk részt. Ez a fesztivál remek alkalom volt arra, hogy közelebbről is megismerjük a bolgár néphagyományokat, zenét és táncot.

Bulgáriai kirándulás

A délutánt Szófiában töltöttük, ahol Doncsev Kriszti, egy helyi magyar-bolgár diák vezette be csoportunkat a város nevezetességeibe és titkaiba. Kriszti helyismerete és a két kultúrában való jártassága különleges perspektívát nyújtott a város felfedezéséhez.

Bulgáriai kirándulás

Vasárnap folytattuk Szófia felfedezését. A délelőtti városnézést követően közösen ebédeltünk, majd délután egy különleges kulturális élmény várt ránk: Csajkovszkij Pikk Dáma című operáját tekintettük meg az Operaházban. Az előadást orosz nyelven adták elő, de angol feliratok segítették megértését, így mindenki élvezhette a klasszikus mű zenei és drámai szépségeit.

Bulgáriai kirándulás

Hétfőn egész napos kirándulásra indultunk, melynek során két UNESCO világörökségi helyszínt is meglátogattunk. Első állomásunk a Boyana templom volt, amely híres középkori freskóiról. Innen tovább utaztunk a Rilai kolostorhoz, ahol megismerkedtünk a bolgár ortodox egyház és a kolostor történetével. A nap zárásaként egy izgalmas kirándulást tettünk a Rilai kolostor névadójának barlangjához, ahol mindenkit lelki megtisztulás várt.

Bulgáriai kirándulás

Bulgáriai kirándulás

Kedden délelőtt iskolalátogatást tettünk, ahol a csoport diavetítéssel kísért prezentációt tartott a magyar és bolgár kultúra kapcsolódásairól (pld. Bartók, Nagy László, vagy bolgárkertészek), illetve a magyarországi UNESCO világörökségek helyszíneiről, a Hungarikumokról és a magyar nyelvről. Ez egy nagyszerű lehetőség volt a kulturális és oktatási tapasztalatcserére, az ottani diákokkal való ismerkedésre.

Bulgáriai kirándulás

A délutánt a Vitosha hegységben töltöttük, ahol túráztunk és lelkes kis csapatunkkal zuhogó esőben is átkeltünk a kő folyón.

Bulgáriai kirándulás

Szerdán délelőtt újra ellátogattunk az iskolába, ahol különböző órákat látogattunk meg és a diákokkal beszélgettünk.

Bulgáriai kirándulás

Délután a Magyar Kulturális Központban vártak minket, ahol az igazgatónő mesélt arról, mily módon terjesztik a magyar kultúrát Bulgáriában.

Bulgáriai kirándulás

A nap további részében szabadidős programok voltak, majd este elindultunk haza, gazdag élményekkel és új barátságokkal gazdagodva.

Ez a kirándulás nemcsak kulturális, nyelvi és történelmi szempontból nyújtott értékes tapasztalatokat, hanem lehetőséget adott a személyes kapcsolatok építésére is.

Az ERASMUS programban részt vevő diákok mondták

„Első nap nagyon kellemes meglepetés ért, mikor a prezentációink előadása után, aránylag sok ottani diák maradt beszélgetni, ismerkedni. Mindenről mentek beszélgetések, továbbtanulásról, nyelvekről, kulturális hasonlóságokról... Fantasztikus, milyen nyitottak voltak ránk és az országunkra.”
Bíborka

„Szerintem az egyik legemlékezetesebb része utazásunknak, az a vacsora volt, amelyet a bolgár fogadó iskola diákjai szerveztek nekünk. A tradicionális ételek mellett közösen táncolhattuk velük a bolgár néptáncot. Életre szóló barátságok köttettek, amit a tőlük kapott bolgár barátság karkötő is megerősít. Remélem, hogy lesz még folytatás és hálás vagyok, hogy ott lehettem! Köszönöm!”
Zalán

„Fantasztikus élmény volt részt venni ezen kiránduláson. Rengeteg különböző programunk volt, amin keresztül meg tudtuk ismerni Bulgária kultúráját, történelmét és még a helyi fiatalok életébe is kicsit beleláttunk. Minden problémamentesen zajlott és azt hiszem, mindenki egy életre szóló élménnyel gazdagodott.”
Balázs

„…meglátogattuk a Rilai kolostort. Számomra ez volt a legérdekesebb, mivel teljesen elképesztő, hogy a hegyek között egy mai napig működő kolostor létezik. Ráadásul a kilátás leírhatatlan volt.”
Dóri

„Egyik este elmentünk az Operaházba megnézni a Pikk Dámát oroszul. Sosem voltam még Operában, szóval nagyon tetszett a lehetőség, hogy végre ilyet is láthatok.”
Alexandra

„A legfeltűnőbb azt volt számomra, hogy a bolgárok mennyire büszkék a gyökereikre és ezt kifelé mennyire mutatják és hogy mennyire aktívan őrzik a hagyományaikat. Itt elsősorban a parkokban néptáncolásra és a táncházak népszerűségére, vagy a folklór-fesztiválokra gondolok.”
Dávid

„A bolgár utunk folyamán sok új baráttal és rengeteg csodálatos élménnyel gazdagodtam. Elkezdhetném felsorolni őket, de az érkezésünk pontjától kezdve a városnézésen, az Operaházon, a Rilai Kolostoron, az iskolán és a túrákon át a távozásunk pontjáig minden pillanatot élveztem és jó emlékként marad meg ez az egész út, amit nagy örömmel meséltem el barátaimnak és családomnak. … remélem, lesz még rá lehetőség, hogy egy ilyen útnak még egyszer részese lehessek.”
Máté

Bulgáriai kirándulás