Beszámoló a ‘Módszertani koffer tanároknak’ című továbbképzésen az Erasmus+ keretében

Deák Éva

A tanfolyamot 2023. augusztus 28 és szeptember 1 között tartották az IKK (Nemzetközi Kommunikáció Intézet) nyelviskolájában Düsseldorfban. A tanfolyam célja volt, hogy különböző fajta új módszereket mutasson be, melyeket a munkánk során alkalmazni tudunk, illetve illetve megismertesse a résztvevőket a tanulás biológiai alapfeltételeivel és olyan tanulási nehézségekkel, melyekkel munkánk során szembesülünk.

A tanfolyam programja három fő részre tagolódott. Az első két napban a tanulás folyamatának tudományos feltételeit ismertük meg. Megismertük az agy azon területeit, amelyek a tanulásban aktívan részt vesznek. Részletesen feldolgoztuk, milyen aspektusokra kell nagy figyelmet fordítani a tanítás során az tanulás folyamatának tükrében. Ehhez kapcsolódóan gyakorlatokat is kipróbáltunk, melyek a hatékony tanulást segítik elő. (Brain-Gym gyakorlatok)

A tanfolyam második részében a tanulási nehézségek főbb típusait ismertük meg. Érdekes volt megfigyelni, hogy a különböző országok (résztvevők országai és Németország) oktatási kultúrájában különbözőképpen jelennek meg a tanulási nehézségekre adott intézményi válaszok.

A tanfolyam következő szakaszában egy kiránduláson vettünk részt. A kirándulás fő célja egy oktatási tanácsadó és fejlesztő stúdió látogatása volt, ahol a stúdió vezetője a tanulási nehézséggel küzdő tanulókkal foglalkozik. Itt több olyan módszert is megismertünk, melyekkel hasonló profilú tanulóknak segíthetünk. Számos értékes könyvvel és tanítási módszerrel, játékkal ismerkedtünk meg.

A záró részben nyelvoktatásban alkalmazott módszerekkel ismerkedtünk meg és próbáltunk ki azokat, úgy, mint a szcenárió módszert, tanulást segítő feladattípusokat és vizsga formátumokat és a visszajelzés módjait. Mindamellett több hasznos internetes linket is kaptunk, melyekkel módszertani repertoárunkat bővíteni tudjuk.

A tanfolyam családias hangulatban telt, kis létszámú résztvevővel, mely sokkal hatékonyabb együttműködést eredményezett. A tanfolyam résztvevői három különböző országból érkeztek, így természetesen tudtuk nyelvtudásunkat fejleszteni és megismerni a különböző országok oktatási sajátosságait. Mindamellett a résztvevők megosztották munkájuk során alkalmazott módszereiket, amiből sok új ismerettel találkoztam.

A szervező nyelviskola épülete jól felszerelt és oktatásra kiválóan alkalmas, számos technikai megoldást ismertem meg, melyet mindennapi munkámban is alkalmazni tudok. A szervezők figyelmet fordítottak a város kultúrájának megismertetésére is, jól szervezett, intereraktív városnézésen vehettünk részt.

Összességében hasznosnak tartom ezt a tanfolyamot, mind szakmailag, mind nyelvileg értékes tapasztalatokra tettem szert támogató, barátságos környezetben.