Kulturale, 2023
Berlin

2023. február 27 - március 5.

2023. február 27-től március 5-ig tartott Berlinben a záró találkozó, amely egy, korábbi hároméves projekt végére tette fel a koronát. Mivel a projekt a fő hangsúlyt a világkulturális örökségek dokumentumfilmekben (tanulást támogató filmek) való bemutatására helyezte, illetve Berlin híres a filmfesztiváljáról, ezért a találkozó a Kulturale nevet viselte. A szervező iskola, a Kurt Tucholsky Oberschule mindent megtett annak érdekében, hogy a találkozó méltó legyen nevéhez.

A találkozón a vendéglátó Németország mellett képviselte magát Ausztria, Finnország, Görögország, Magyarország és Olaszország is, így a diákok valóban európai szellemben tölthették el a hetet, megismerve a projekt ideje alatt készült kisfilmeket. A három év alatt forgatott kisfilmek mindegyike multikulturális csoportokban készült.

Öt tizedikes diákkal érkeztem Berlinbe, akiket szívélyesen fogadtak a vendéglátó családok. Mindegyik diákunk nagyon jól érezte magát ideiglenes otthonában. A közös programok idején megismerhették a többi országból érkező vendéget is. Mindemellett a saját országunkat, iskolánkat is be kellett mutatnunk. Ez mindig jó alkalom arra, hogy a diákok rutint szerezzenek egy rövid prezentáció megtartásában. A félénkebb gyerekeknek nagy kihívást jelent egy nagyobb tömeg elé kiállni.

Több szempontból is egy igazi filmfesztiválon érezhettük magunkat. Egy előre kiválasztott zsűri megnézte és értékelte a projekt ideje alatt elkészült filmeket. A zsűri szakmaiságát emelte, hogy egy ismert színész is helyet kapott benne. A szakmai döntés mellett a közönségnek is volt szavazata, hiszen megválasztásra került a közönség kedvenc kisfilmje is, mely egy Nápolyban készült produkció lett. Ki tudja, lehet, hogy a pizza készítés fogta meg a publikumot. Szerintem bármelyik kisfilm nyerhetett volna. A díjak átadására ünnepélyes keretek között került sor, ahol nem hiányozhatott a vörös szőnyeg, elegáns öltözék, pazar büfé, pezsgő sem. A helyszín sem volt hétköznapi, egy régi, használaton kívüli mozi épülete adott otthont az eseménynek. A szervezők minden apró részletre ügyeltek, a meghívóktól kezdve a vendéglistán át az igényes gálaműsorig.

A kötelező, iskolai programokon kívül a német főváros megismerésére is jutott elég idő. A diákok egy helyi diákok által készített applikáció segítségével fedezhették fel a város főbb nevezetességeit. A tanárok egy streetart vezetésen vehettek részt, mely számomra teljesen ismeretlen berlini utcákat tárt fel. Működik Berlinben egy önkéntes szervezet, amely a város alatt található alagutakat kutatja. Ezekben a rendszerekben rendszeresen tartanak vezetéseket, rengeteg lebilincselő történetet elmesélve a ketté osztott főváros akkori életéről. Mind diáknak, mind tanárnak hatalmas élmény volt ez a vezetés.

A német főváros és környéke rengeteg kulturális programot kínál. Interaktív Gustav Klimt kiállítást láthattunk, ahol műveinek hatását zenével, hatalmas kivetítőkkel, effektekkel gazdagították. Max Liebermann, a német impresszionizmus jelentős képviselőjének nyaralóját nézhettük meg a Wannsee partján. Ezen a vezetésen nagyon sok új információt hallottam a műkincsek elrablásáról, előkerítéséről, a zsidó művészek hányatott életéről.

Természetesen a résztvevők jólétéhez a szabadidős tevékenységek is hozzájárulnak. Egy egész délutánra mienk volt egy hatalmas bowling pálya az Alexanderplatz környékén, ahol a diákok megmutathatták, ki a pálya ördöge. A tanárok több alkalommal is hangulatos éttermekben élvezhették akár a helyi specialitásokat, akár a modern konyha újragondolt ételeit.

Lelkes kis csapatunk összességében nagyon jó hetet töltött el Berlinben. Kommunikáltak németül, angolul, megismerték más országok kultúráját, Berlin történelmét, kulturális örökségét, nyitottabbá váltak az újra, az európai emberek megismerésére. Íme néhány kép a hét eseményeiről:

Kis csapatunk és a nagy csapat az összetartozásunk jelével

Közös tevékenységeink

Közös tevékenységeink