Motivációs kirándulás Triesztbe a kezdő olaszosokkal

Kirándulás Triesztbe

2024. március 23. reggelén a Népligetből Tóthné dr. Radó Cecília és Schmidtné Késmárky Zsófia tanárnők, valamint Mohai Tibor tanár úr kíséretében a Karinthy 29 diákja útnak indult Olaszországba, Trieszt városába.

Kirándulás Triesztbe

A buszút szinte elröppent, délután öt óra felé pedig már az olasz utcákat szelve tartottunk szállásunk felé. Gyorsan elfoglaltuk a szobáinkat, majd el is indultunk a naplementében első trieszti sétánkra. A tengerpartra mentünk, majd a Piazza dell'Unitàhoz, ezek után pedig vacsorázni indultunk. A Casa Pepe nevű étteremben ettünk, ahol ki is próbálhattuk olasztudásunkat, amikor megrendeltük magunknak a vacsoránkat. Mindenki finomabbnál finomabb pizzákat kóstolhatott. Megérkezésünk utáni éjjel természetesen mindenki jó mélyen aludt, a második napnak pedig újult erővel vágtunk neki.

Kirándulás Triesztbe

A második nap reggelén a Grotta Gigante barlangba látogattunk, ahol egy angol nyelvű idegenvezetéssel hallgathattunk meg minél több érdekességet Európa egyik legnagyobb látogatható cseppkőbarlangjáról. A barlangtúra után ebédeltünk, majd busszal visszatértünk Trieszt belvárosába, ahol volt lehetőségünk bevásárolni, majd pihenni egy keveset a szálláson. Napunk második programjaként a San Giusto templomhoz sétáltunk fel lépcsők hosszú sorát megmászva. A templom belülről elragadtató volt, szinte tátott szájjal néztünk a faliképekre. A templomból kiérve a sokak által már nagyon várt első szabadfoglalkozásunk következett, amelyet egyesek városnézéssel, mások Vintage-boltokban, megint mások pedig szuvenírvásárlással töltötték. Ezután ismét vacsora következett, ahol ezúttal többen carbonara-t választottak, amely nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

Kirándulás Triesztbe

A vacsora után néhányan esti sétára indultunk, ahol ismét a tengernél, valamint a Piazza dell'Unitànál sétáltunk, este pedig mindenki fáradtan dőlt az ágyába.

A harmadik, ezzel utolsó teljes napunkon ismét buszra szálltunk; ezúttal a Castello di Miramare volt az úti célunk. A kastélyhoz vezető úton a tenger mellett sétáltunk, a kastélyhoz érve pedig szó szerint tátva maradt a szánk. A romantika-kori épületet tárlatvezetés nélkül járhattuk végig, gyönyörködhettünk a bútorok, függönyök és különböző dísztárgyak sokaságában. A kastély megtekintése után a kertben ebédeltünk, majd lehetőségünk volt a kastély kertjében is sétálgatni. Ezek után a tengerpartra mentünk, ahol lehetőségünk volt gyönyörködni a tengerben, néhányan pedig meg is mártóztak a kilenc fokos vízben. Triesztbe visszatérve közösen fagyiztunk, majd ismét szabadidő következett, ahol a feladatunk minél több olasz kifejezés összegyűjtése volt, amelyet az aznapi vacsoránál kellett leírnunk. Ezután ismét esti séta következett, amelyen nagyjából másfél órán át sétálgattunk apró, olasz utcácskákban gyönyörködve, valamint megpillanthattuk a pezsgő olasz éjszakai életet is.

Utolsó reggel mind gyorsan összepakoltunk, majd egy kevés szabadidőt kaptunk, ahol utoljára körülnézhettünk a városban, majd a buszpályaudvarra indultunk, ahonnan pedig már csak a hazaút várt ránk.

A kirándulás szerintem mindannyiunk számára egy felejthetetlen élmény volt, hiszen használhattuk a nyelvet, és egymást is jobban megismerhettük, miközben csodaszép környezetben töltöttük ezt a néhány napot.