Lengyelországi osztálykirándulás 9.A

2019. május 30. - június 4.

Waclaw Felcak Alapítvány

Márciusban osztályfőnökünk megpályázott egy a Waclaw Felczak Alapítvány által meghirdetett utazást. Az alapítvány a nevét egy lengyel történészről kapta, aki nagyon sokat tett a lengyel-magyar barátságért.

Április végén kiderült, hogy osztályunk nyert másfél millió forintot erre az útra, hogy minél több magyar emléket nézzünk meg Lengyelországban. Miután ezt megtudtuk, egyből elkezdtük szervezni az osztálykirándulásunkat. Mindenki választott egy látnivalót, amiből készített egy rövid kiselőadást, majd amikor meglátogattuk azokat a helyeket, mindenki elmesélte annak a helynek, vagy személynek a történetét. Sok érdekes dolgot hallottunk a lengyel nyelvről és a lengyel-magyar barátságról is.

Utazásunk első napján 8.45-kor indultunk az iskolától. Útközben Szlovákiában megálltunk ebédelni, majd este Krakkó főterétől 5 perc sétára lévő szállásunk elfoglalása után, mehettünk vacsorázni. Másnap reggel nagyon korán indultunk a szállásról, mert 7.30-kor már kezdődött az idegenvezetés Auschwitzban. Lengyel idegenvezetőnk magyarul vezetett körbe minket a tábor területén. Megtudtuk, hogy a táborban megölt közel 1 millió zsidó ember közül a legtöbb magyar volt. Rengeteg borzalmas dolgot láttunk és hallottunk, mely lelkileg nagyon megviselt bennünket. Ezután Krakkó városának egy részét fedeztük fel.

Megnéztük a főtéren álló Mária templomot és a Posztócsarnokot, majd a zsidónegyeden keresztül késő délután a Schindler - Gyárba látogattunk el. Kirándulásunk előtt megtekintettük a "Schindler listája" című filmet, ami nagyon sokat segített abban, hogy még jobban megértsük a múzeumot.

Következő nap délelőtt még Krakkóban voltunk, és bejártuk azokat a helyeket, amelyeket előző nap nem sikerült megnéznünk. Megtekintettük a Jagelló Egyetemet, a gyönyörű szép Wawel Katedrálist és a főtér mellett található emlékházat, amelyben egykor Balassi Bálint lakott. Megtudtuk, hogy a költő 8 évet élt Lengyelországban. Délután Wroclawba indultunk, ahol aznapra már nem volt programunk

Másnap reggel gyalogos városnézésre indultunk Wroclawban. Megcsodáltunk számos templomot, köztük a Szent Erzsébet Templomot, a Mária Magdolna Templomot és a Keresztelő Szent János Katedrálist, melynek a tornyába is felmentünk. Onnan gyönyörű kilátás nyílt Wroclaw városára.

A városban mindenki kereste a közel 400 törpe egyikét, akik mára a város szimbólumává váltak. A történetük az 1980-as évekig nyúlik vissza és azóta számuk folyamatosan nő.

Egy kis szabadidő után este a Centenáriumi Csarnokot és a multimédiás szökőkutat néztük meg.

Utolsó előtti napon reggel indultunk Czestochowaba, ahol megnéztük a Pálos kolostort. Ez az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, és ez a pálos rend jelenlegi központja is. Simon Atya nagy lelkesedéssel vezetett körbe minket a kolostorban.

Ezután indultunk Wieliczkába, ahol a sóbányába mentünk le. A bányában gyönyörű szobrokat láttunk sóból kifaragva, és a lenti hűvös és száraz levegő mindenkinek nagyon jól esett a kinti meleg után. Megismerhettük a bánya egykori működését, és megcsodáltuk a gyönyörű kamrákat és kápolnákat. Az idegenvezetés alatt megismerhettük a legendát Szent Kinga jegygyűrűjéről, amit a Janowice terem kelt életre. Körülbelül másfél óráig voltunk a sóbányában, viszont még így is csak a töredékét láthattuk a teljes bányának. Ezután elfoglaltuk utolsó szállásunkat.

Kirándulásunk utolsó napján, a Dunajecen az osztály nagy része raftingolt, míg pár ember a tutajozást választotta. Szlovákia és Lengyelország határán a hegyek között tutajoztunk. Csodálatos látvány tárult elénk és a levegő is nagyon kellemes volt. Rafting és egy rövid ebédszünet után indultunk vissza Magyarországra. Este 10 körül értünk vissza az iskolához. Mindenki nagyon sok élménnyel tért haza a 6 napos lengyel útról. A kirándulás alatt legalább egyszer mindenkinek sikerült megkóstolnia a lengyel különleges ételt, a pierogit, ami egy töltött tészta és mindenkinek nagyon ízlett.

Köszönjük szépen a Waclaw Felczak Alapítványnak, hogy megvalósulhatott ez az élményekkel teli osztálykirándulás, emellett Jéri Lilla tanárnőnek és Hajdara Botond tanár úrnak, hogy megszervezték nekünk a programokat.

Boros Emese 9.A