A 11.a osztály kirándulása Krakkóba

Waclaw Felcak Alapítvány

2022. októberében 5 napra Lengyelországba látogattunk a Wacław Felczak Alapítvány Polonica Varietas pályázatának támogatásával.

Az első nap főleg az utazásról szólt: reggel 7-kor indultunk, és este 6 órára érkeztünk meg a szállásra. Útközben megálltunk megnézni Árva várát, ami - bár nem lengyelországi emlék - rengeteg szállal kötődik a magyar történelemhez.
A szállás elfoglalása után tettünk egy kellemes sétát az óvárosban, hogy megismerkedjünk Krakkó esti hangulatával.

Az utazás második napján ellátogattunk egy krakkói gimnáziumba (VII Liceum Ogólnokształcące im. Zofii Nałkowskie), ahol iskolánk már járt korábban. Szinte zavarba ejtő volt a figyelmesség, kedvesség, szívélyesség, amellyel az ottani diákok és tanárok fogadtak minket.

Először kisebb csoportokra osztva az ottani diákok vezetésével megismerkedtünk az iskolával, majd részt vettünk egy angol illetve orosz órán. Az angol óra keretében betekintést nyerhettünk a lengyel kultúrába és megismerhettük az ottani diákokat, az orosz órán pedig valós képet kaphattunk az ottani nyelvoktatásról. Az órák után közös süteményezés és beszélgetés következett, ahol annyira jól összebarátkoztunk az ottani diákokkal, hogy megbeszéltünk egy esti közös szabad programot is.

Az iskolalátogatás után átsétáltunk a waveli katedrálishoz, ahol megtekintettük többek között a Báthory-kápolnát, továbbá Hedvig királynő síremlékét, és a diákok előadásában meghallgattuk a hozzá fűződő legendát.

A Wawel körbejárása után szemerkélő esőben hazasétáltunk a szállásra

Harmadik nap a főtér és környékének nevezetességeit néztük meg verőfényes napsütésben. Első este már sétáltunk itt, de most a különböző nevezetességből és a város történelméből felkészülő lelkes diákok megosztották tudásukat a többiekkel.

A Flórián kapu és a Barbakán után megnéztük a főtér templomait, a Posztócsarnokot, utána pedig megkerestük Balassi Bálint emléktábláját

A Főtérről elindulva a zsidó negyeden sétáltunk keresztül, ahol lehetőségünk volt megkóstolni a helyi specialitást, a pierogit is

A kiadós ebéd után megnéztük a Schindler múzeumot, mely részletekbe menően mutatta be az akkoriban élő zsidók helyzetét.

A Schindler múzeum tragikus és nyomasztó hangulata után egy jóleső sétát tettünk a közeli Krakus-dombra, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk Krakkó városára. Közösen végignéztük a naplementét is, ami a hideg időjárás ellenére is lenyűgöző élmény volt.

Utazásunk negyedik napján Krakkótól kicsit távolabbra is eljutottunk: először a Wieliczkai sóbányában egy kiváló idegenvezetésen vettünk részt, ahol megismertük a sóbányászathoz szükséges gépek működését, a bányászok mindennapi életét, és meghallgattuk Szent Kinga legendáját.

A sóbánya után Tarnów városába utaztunk, ahol megtekintettük Bem József mauzóleumát, valamint Petőfi és Bem székelykapuját.

Utána tettünk egy rövid sétát a sötétedő óvárosban, ahol lehetőségünk volt kipróbálni egy ingyenes audioguide telefonos applikációt is, amely a tarnow-i zsidó emlékekeket mutatta be.

Az utolsó nap ismét az utazásról szólt. Most Zakopane városában álltunk meg, ahol bejártuk a mozgalmas sétáló utcát, ezután pedig egyenesen hazafelé vettük az irányt. Rengeteg szép élménnyel gazdagodva tértünk haza. Jó volt megtapasztalni a lengyelek barátságát, nyitottságát, és reméljük, hogy az ottani kapcsolataink továbbra is megmaradnak.