CanSat Műholdépítő verseny

Mi az a CanSat?

Cansat 2023

A CanSat egy az Európai Űrügynökség által kiírt miniműhold-építő verseny. Középiskolásokból és egy vagy két mentorból álló csapatoknak egy sörös doboz méretű és alakú műholdat kell építeniük. A legsikeresebb csapatok fel is lőhetik a műholdjukat körülbelül 1 kilométer magasságba, ahol az eszköz adatokat gyűjt a Föld atmoszférájából (pl. hőmérséklet, nyomás, sugárzás).

Space Pelicans

A csapat eredetileg három tagja (Robi, Szabi, Matyi) tavaly augusztusban kezdett el a miniműholddal foglalkozni, a BME Tudományos Diák Konferencia (középiskolás TDK) belül. A három fős csapat eredményesen szerepelt a versenyen, harmadik helyezést értek el.

Cansat 2023

Azonban a projektben és a műholdban rejlő potenciál miatt úgy döntöttek folytatják annak építését, és beneveznek a Cansat versenyre, így lehetőség lesz a projektnek kiteljesednie. Így alakult meg a Space Pelicans csapat, mely idén januárban újabb tagokkal bővült, ezzel növelve a csapat esélyeit.

A csapat tagjai: Dévényi Róbert 12.IB, Csabafi Szabolcs 12.A, Gerlei Mátyás 12.IB, Gregus Ádám 12.IB, Kovács Péter 12.IB, Orosz Gergő 12.IB, Suller Csongor 12.IB, Joó Milán 12.IB. Mentoruk Herman Tibor, aki Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műholdas részlegén dolgozik.

A csapat előtt álló első megmérettetés a CDR (Critical Design Review) volt, amely egy több mint 20 oldalas dokumentum, amiben részletesen le kell vezetni miként fog felépülni a műhold, és milyen funkciói lesznek. Az eddigi eredményeket a kísérletek eredményeivel, videókkal és képekkel kell alátámasztani.

A Space Pelicans csapat sikeresen vette az akadályt, és bejutott a az április 12-13-i döntőbe, melynek első napján minden csapat műholdját kettesével, rakéták segítségével fellövik. Ennek helyszíne a tapolcai katonai bázis lőtere lesz.

A döntő második napján, szintén Tapolcán, a csapatok prezentáció formájában mutatják be és értékelik küldetésük sikerességét A nyertes csapat képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőben.

Outreach

A verseny értékelésébe beletartozik az "outreach" nevű szempont is, azaz minden csapatnak törekednie kell arra hogy, hogy a versenyt népszerűsítse, elérjen az emberekhez és bemutassa az egyes munkafolyamatokat. Ennek érdekében létrehoztunk egy Instagram oldalt, amelynek kezelése a csapat két tagja, Milán és Csongi feladata.

Link az insagram oldalhoz: https://www.instagram.com/space_pelicans/

Mit kell tudnia a műholdnak, és mit csinál pontosan a Space Pelicans műholdja?

A csapat küldetéshez elképzelt koncepciója a következő: a CanSat egy ismeretlen bolygóra érkezik, ahol adatokat gyűjt. Ezt igyekszik szimulálni a Space Pelicans küldetése.

Ahhoz, hogy egy csapat sikeres legyen a versenyen, műholdjuknak képesnek kell lennie két kötelezően előírt dologra, ezek a részei az ún. "Primary Mission"-nek. Ez a két dolog a hőmérséklet és a nyomás mérése. Ezen felül viszont minden csapatnak választania kell egy "Secondary Mission"-t, ami legalább még egy ezektől eltérő mérést jelent. A Space Pelicans „Secondary Mission”-ként a sugárzásmérést választotta, amit egy Geiger-Müller cső segítségével fognak végrehajtani. Kötelező eleme továbbá minden műholdnak egy ejtőernyő, ami elengedhetetlen a műhold biztonságos leereszkedéséhez. A küldetéshez hozzátartozik még a műhold leszállás utáni megkeresése, ennek módszerét minden csapat szabadon választja meg. A Space Pelicans csapat GPS-t szerelt a műholdba, ezzel is könnyítve annak megtalálását a földetérés után.

Cansat 2023

Cansat 2023

Cansat 2023

Cansat 2023

Cansat 2023