Vitaverseny - DeBuT

Vissza a nyitólapra


Második országos angol nyelvű vitaverseny középiskolások számára

a Karinthy Frigyes Gimnáziumban

2011. november 26.

 

2011-ben is megszerveztük az angol nyelvű vitaversenyt, a DeBuT-ot (Debaters Budapest Tournament).

 

Íme a mappa:

Mappa

Ebben az évben még az előzőnél is nagyobb volt az érdeklődés, eredetileg 12  iskola jelentkezett, jöttek mind Budapestről, mind vidékről. (Részt vettek: Ady Endre Gimnázium – Debrecen, Árpád Gimnázium – Budapest, Baár-Madas Református Gimnázium – Budapest,  BME Két Tanítási Nyelvű Gimnázium – Budapest,   Deák Ferenc Gimnázium – Szeged,  ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskola – Budapest, Karinthy Frigyes Gimnázium – Budapest, Katona József Gimnázium – Kecskemét,  Leőwey Klára Gimnázium – Pécs,  Madách Imre Gimnázium – Budapest.) Egyes iskolákból több csapatot is neveztek.

Az első fordulóban...
Az első fordulóban…

 

Komoly szervezőmunkát igényelt a program összeállítása Szabadkai Bernadett és Takács Bence tanárok és számtalan karinthys segítő diák részéről.

Fontos  képesség birtokába jutnak azok a fiatalok, akik megtanulnak  nagyobb nyilvánosság előtt kulturáltan vitázni,  a véleményüket éretten, higgadtan kifejteni, érveket felhozni, és mások véleményét hasonlóképpen meghallgatni, és mindezt idegen nyelven is! Emberi kapcsolataik jobban működhetnek, empatikusabbak, toleránsabbak, párbeszédekre nyitottabbak lehetnek a hasonló programok révén.        

A felkészülés
A felkészülés

 

Ez a fajta vitaverseny meghatározott szabályok szerint zajlik, három fordulóból áll. Az első két fordulóban megadott állítás mellett, illetve ellene kellett érvelni.  A mondat a következő volt: „Az angol az a nyelv, amelyet mindenkinek tanulnia kellene.” A döntőben pedig:  „A fukushimai események fényében Németország bölcsen döntött, hogy fokozatosan lezárja az atomerőműveit.”

         
 A második forduló
A második forduló

 

A diákok mindkét mondatot előre ismerték (angol nyelven természetesen), és készültek a vitára.

Minden vitán bíró döntött, akár három is, arról, hogy ki szerepelt jobban. A bírók között voltak végzős karinthys diákok is, akik előzőleg az iskolában már részt vettek felkészítő programon a vitaszakkörben. A döntőt a pécsi Leőwey Klára Gimnázium és a budapesti Baár- Madas Református Gimnázium csapata vívta, aminek alapján az objektív zsűri szerint a leőweys diákok: Garami Anna, Jurisits Janka, Magyarlaki Anna Laura kerültek ki győztesen, az utóbbi a kiemelten jó vitázó egyéni díját is megkapta.

 

  Eredményhirdetés
 
Az eredményhirdetés

 

 

A győztesek 
A győztesek

 

Az idei verseny is nagyon sikeres volt, és a résztvevők készülnek a következőkre mind a Karinthy Gimnáziumban, mind a többi iskolában.

Jó volt együtt
 
Jó volt együtt!

 

Bizonyításul álljanak itt Prievara Tibor, a budapesti Madách Gimnázium tanárának a szavai. „Rengeteget segített, hogy pontosan kiszámítható volt a verseny menete, fel tudtak készülni, a csapatban lévő 3 versenyző egymást végig intenzíven segítette, de mégis nagyon jól körülhatárolt feladatokat kapott, így tudta, hogy mi is a feladata. ….Valójában itt történt meg a 'csoda', hiszen nagyon izgalmas volt nézni, ahogy 16 éves gyerekek milyen erőfeszítéssel dolgoznak azon, hogy később előadható formába öntve valóban megértsék (és később megvédeni is képesek legyenek) ezeket az összetett gondolatokat, kérdéseket. …Még akkor is pozitív élménnyel távoztak, ha esetleg nem nyertek….  Összefoglalva: valódi helyzetben, egymást segítve, bonyolult dolgokról vitatkozva, másokat meghallgatva (és érveikre reagálva) fejlődött rendkívül sokat ezeknek a gyerekeknek az angolja, illetve általában a kritikus gondolkodásuk. És persze vissza akarnak jönni jövőre is. Rajtam nem fog múlni :)"     (http://www.tanarblog.hu/projektek-oravazlatok/2676-debut-2011-angol-nyelv-vitaverseny )

Lásd még: http://www.bp18.hu/cikk.768.a_fukushimai_esemenyek_fenyeben.html

 

Fotó. Kovács Adrienn

 
Az első országos angol nyelvű vitaverseny

középiskolások számára

a Karinthy Frigyes Gimnáziumban

2010.


Diákok szervezték − Az ötlet onnan adódott, hogy már több vitabajnokságon részt vett egy kiváló diákunk, Miszori Norina. Arra gondolt, hogy az iskolájában, a budapesti Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban miért is ne indíthatna, szervezhetne egy hasonló vitaversenyt, de angol nyelven.
 
Örültünk az elképzelésnek − A nevelés fontos részének tartjuk a nyitottságot a párbeszédre és a toleranciára, azt hogy a fiatalok megtanuljanak érvelni, kulturáltan vitázni, a véleményüket éretten, higgadtan kifejteni és mások véleményét hasonlóképpen meghallgatni, valamint nagyobb nyilvánosság előtt beszélni is, akár idegen nyelven is.
 
Igen nagy volt az érdeklődés − Ilyen rendezvényre először került sor Magyarországon. Az iskolák (Balatonalmádi Gimnázium, Eötvös Loránd Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Lauder Javne Iskola, Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorlóiskolája és a házigazda Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium) több csapatot is nevezhettek.
 
A verseny − A meghatározott szabályok szerint zajló program három vita-fordulóból állt, amelyet egy előre megadott és egy előre el nem küldött (rögtönzött vagy "impromptu") téma alkotott. Minden vitán három bíró szavazott, akik előzőleg már részt vettek felkészítő programon. A döntőt a Fazekas Gimnázium és a házigazda Karinthy Gimnázium egyik csapata vívta, aminek alapján az objektív zsűri szerint a KFG-s diákok kerültek ki győztesen. A három kiemelten jó vitázó is kapott díjat, valamint minden résztvevő igen értékes könyvjutalomban is részesült.
 
Valamennyien nagyon sikeresnek érezték a vitaversenyt, és készülnek a következőkre határon innen és túl.
A vitaverseny résztvevői


A verseny főszervező diákja, Miszori Norina átadja a díjat a nyerteseknek a Karinthy és a Fazekas Gimnázium diákjainak.


 További részletek a  debut.karinthy.hu és a www.facebook.com/DebatersBudapest honlapokon.