Érettségi témakörök

Szoftverek csoportosítása, fajtái, feladataik

Mit jelent a szoftver fogalma? Hogyan csoportosítjuk funkcióik alapján a szoftvereket? Add meg az egyes csoportok legfontosabb feladatait! Mondj példákat szoftverekre az egyes csoportoknál! Sorolj fel további szempontokat, amelyek alapján a csoportokhoz tartozó szoftvereket tovább lehet osztályozni! Nevezz meg szoftvereket példaként az osztályokhoz!

A szoftver fogalma

Egy népszerű definíció szerint szoftver alatt a számítógép kézzel nem fogható részeit érjük. Ez így nem pontos, mert eszerint az adatok is szoftverek, de valjában az adatok NEM szoftverek. Akkor mit is nevezünk annak? Szoftveren a számítógépen futó programokat értjük. Egy tágabb értelmezés szerint ide tartozik a programhoz tartozó dokumentáció is! Tehát a szoftver a számítógépen futó programok összefoglaló neve, a hardver egységeket működtető-, és vezérlő programok összessége és az azokhoz mellékelt dokumentáció.

Szoftverek csoportosítása

A szoftvereket többféle szempont szerint is csoportosíthatjuk. Lehet a funkciójuk szerint, vagyis az alapján, hogy a program milyen feladatot lát el a számítógépen. Vagy lehet jogi szempontok alapján is. Ez utóbbiról az információs társadalom témakörben olvashatsz. Itt most csak a funkció szerinti csoportosítást beszéljük meg.