Érettségi témakörök

Az operációs rendszer

Mit nevezünk operációs rendszernek? Milyen főbb részekből áll az operációs rendszer, melyek a részek feladatai? Csoportosítsd a felhasználók száma, a felhasználói felület és a futtatható programok száma szerint az operációs rendszereket!

Az operációs rendszer a számítógép legfontosabb programja. Ő kezeli a számítógép hardverét, tartja a kapcsolatot a felhasználó és a számítógép között és egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó programoknak.

Az operációs rendszer részei és azok feladatai

Az operációs rendszer alapvetően három fő részből áll, melyeknek megszabott feladatai vannak. Nézzük meg most ezeket a részeket!

Ma használatos operációs rendszerek

Megjegyzés: A "Linux" név alatt hétköznapi szóhasználattal a teljes operációs rendszert értjük. Valójában a Linux csak egy rendszermag. Ahhoz, hogy egy operációs rendszer legyen belőle, kellenek hozzá további részek (pl. shell). Ezt az ún. disztribúciók adják hozzá. Tehát ha pontosak akarunk lenni, akkor nem a Linux név jelenti az operációs rendszert, hanem a disztribúció neve. Például Ubuntu Linux, vagy Arch Linux. De léteznek olyan disztribúciók is, amiknek a nevében nincs benne a Linux szó. Ilyen például az Elementary OS, vagy az Android is. Az Android tehát egy Linux kernelre épülő operációs rendszer.

Itt egy jó kis képösszeállítás pár operációs rendszerről.

Itt pedig egy diagram az elmúlt 10 év legnépszerűbb operációs rendszereiről.

Operációs rendszerek csoportosítása

Az operációs rendszereket csoportosíthatjuk a felhasználók száma, a végrehajtható feladatok száma és a felhasználói felület alapján.

 

A rendszerhéj és a grafikus felület

Milyen feladatai vannak egy operációs rendszer rendszerhéjának? Mutasd be egy grafikus operációs rendszer alkalmazás ablakainak legfontosabb állandó részeit! Milyen jellemzőit lehet állítani egy operációs rendszer grafikus felületének? Mit jelent az eseményvezéreltség az operációs rendszereknél?

Sajnos nem volt még időm kidolgozni ezt a témakört, de itt találtok információt a témával kapcsolatban:

Operációs rendszerek
Operációs rendszer részei

 

Állomány és mappakezelés. Fájlrendszerek

Mutasd be az operációs rendszerek által használt állományszervezési, -nyilvántartási módszereket. Melyek a leggyakrabban használt fájlrendszerek és melyek ezeknek a legfontosabb tulajdonságai (pl.: FAT, FAT32, NTFS, EXT stb.)? Mi a feladata a mappáknak? Milyen tulajdonságokat tárol az operációs rendszer a mappákról? Mit jelent az állomány fogalma, milyen típusai vannak? Mit jelent a kiterjesztés fogalma? Milyen követelményeket kell teljesíteni egy állománynévnek? Melyek az állományokról tárolt tulajdonságok? Mire használjuk az elérési útvonalat?

Sajnos nem volt még időm kidolgozni ezt a témakört, de itt találtok információt a témával kapcsolatban:

Tamás Ferenc: Fájlrendszerek
Wikipédia
Állománykezelés

 

A számítógép bekapcsolása, az operációs rendszer indításának folyamata

Mutasd be az operációs rendszer betöltődésének folyamatát! Mi történik az operációs rendszerrel a számítógép bekapcsolása után? Milyen hibajelenségek lehetnek az indítási folyamat során? Milyen módokon lehet a számítógépet kikapcsolni? Melyek az operációs rendszer feladatai a kikapcsolás során? Mutasd be egy konkrét operációs rendszeren a számítógép leállítási lehetőségeit! Milyen lehetőségek vannak szoftverhiba, hardver meghibásodás, vagy váratlan külső tényező (pl. áramszünet, tűzriadó) esetén a számítógép leállítására, további üzemeltetésére?

Sajnos nem volt még időm kidolgozni ezt a témakört, de itt találtok információt a témával kapcsolatban:

PC World: Így indul a géped
Mi történik a számítógép bekapcsolássakor?
Kikapcsolás, alvó üzemmód, hibernálás

 

Az operációs rendszerek karbantartása. Segédprogramok az operációs rendszerekben

Ismertesd a számítógép indításakor, illetve leállításakor lefutó diagnosztikai folyamatokat! Mutasd be az operációs rendszer eszközkezelő, folyamatfigyelő szolgáltatásait! Hogyan kezeli az operációs rendszer a memóriát? Mutasd be a hibajelenségek kezelésének módjait! Milyen feladatai vannak egy operációs rendszer rendszermagjának és melyek azok amiket a segédprogramoknak kell megoldania? Csoportosítsd a segédprogramokat funkció szerint! Mondj példákat az egyes csoportokra!

Régi könyv, de a legfontosabb dolgok benne vannak, még ha nem is napra készen:
Szoftver karbantartási feladatok