Érettségi témakörök

Számítógépes kártevők I. - A vírusok

Ismertesd a számítógépes vírus fogalmát! Milyen jellemzőik vannak a számítógépes vírusoknak? Melyek a vírusok főbb típusai? Jellemezd a féreg típusú kártevőket! Hogyan lehet védekezni a vírusok ellen?

A közhiedelemmel ellentétben a számítógépes vírus nem azért vírus, mert rosszindulatú és kárt okoz. A vírusok valójában olyan programok, amelyek képesek magukat több pélldányban lemásolni (vagyis szaporodni) és a másolatokat valamilyen közeg (program, adatállomány vagy háttértároló) segítségével (vagyis megfertőzve őket) más számítógépekre eljuttatni. A legtöbb vírus a terjedésen kívül nem is csinál semmi mást. Vannak azonban olyan vírusok, amelyek a szaporodás mellett káros tevékenységet is folytatnak. Az egyszerűbbek csak bosszantó üzeneteket írnak a képernyőre, a komolyabbak már adatokat törölhetnek a számítógépről.

Az első vírus, az 1971-ben készített Creeper volt. Ez volt az első olyan program, amelyik reprodukálta önmagát és az akkori DEC PDP-10-es gépeken egy Tenex nevű operációs rendszeren futott. A terjedés mellett a Creeper egyetlen "káros" tevékenysége az volt, hogy a megfertőzött gépeken megjelenítette az "I'm thee creeper, catch me if you can" üzenetet. Érdekesség, hogy az első vírusirtó program is ehhez a vírushoz készült. A Reaper programot azzal a céllal írták, hogy eltávolítsa a Creeper vírust a számítógépekről.
Az első nem számítástechnikai laborban készült vírus az Elk Cloner volt, amelyet egy 15 éves iskolás fiú készített egy Apple gépre és aki a barátait akarta megviccelni vele. Szándékosan nem akart vele kárt okozni, de a vírus aktivizálódása után az operációs rendszer felülírta saját magát, mivel nem találta az indítóképet a lemezen.
Az első PC-s vírusnak az 1986-ban megjelent Brain vírust tekintjük. Ez egy hajlékonylemezen (floppyn) terjedő vírus volt, amely viszonylag ártalmatlan volt. Jól jellemzi azonban a hatékonyságát, hogy floppyn terjedve is kb. egy hét alatt eljutott a világ különböző pontjain lévő számítógépekre.

A vírusok életének két szakasza van. Az első a lappangási időszak, amikor szaporodnak, terjednek és próbálnak minél több számítógépre eljutni. A második az aktiválódási szakasz, amikor kifejtik egyéb tevékenységüket. Az esetek egy részében valamilyen káros, vagy csak bosszantó tevékenységet folytatnak.

A vírusok fajtái

A vírusokat sokan, sokféleképpen csoportosítják. Ráadásul sok olyan kártevőt is a vírusokhoz sorolnak, amelyek nem azok. (Erről szól a következő része a témakörnek.) Mi itt és most az igazi vírusok csoportjaival foglalkozunk

A vírusok felismeréséről és az ellenük történő védekezésről a következő részben olvashattok. Ott általában írunk arról hogyan kell védekezni a kértevők ellen.

A hagyományos vírus, az amiről ez a rész szól, manapság már kihaltnak tekinthető. A többi kártevőhöz képest kicsi a hatékonysága, ezért napjainkban a kártevők készítői már nem vírusokat írnak.

A vírusokról kicsit részeletesebben ezen a weboldalon olvashatsz. Ezen az oldalon pedig egy kis vírustörténelem olvasható.

Számítógépes kártevők II. - Egyéb kártevők

Mit jelent a malware fogalma? Milyen nem vírus jellegű kártevők léteznek a számítógépekre? (trójai program, spyware, ransomware) Hogyan lehet ellenük védekezni? Mit jelent a spam és a hoax fogalma?

Malware: A számítógépes kártevőket az informatikai szaknyelv malware-nek nevezi a malicious software (rosszindulatú szoftver) rövidítéséből. Minden kártevőt malware néven emleget a szakirodalom. A malware-nek rengeteg fajtája van, többek között az előző részben említett vírus is. Bár a köznyelvben minden kártevőt szokás vírusnak hívni, valójában a vírus csak a számítógépes kártevők egy csoportja. Hogy a víruson kívül milyen egyéb malware-ek vannak, azt ebben a részben részletezzük.

A számítógépes kártevők típusai

Honnan ismerhető fel, ha kártevő van a gépen?

Pontos leírást nehéz adni arról hogyan ismerhető fel, ha fertőzött a számítógép. Általában csak jelek utalnak rá. Lelassul a gép, egyes programok nem azt csinálják, amit kéne nekik, vagy el sem indulnank. Ha elindultak gyakran lefagynak. Eltűnnek, törlődnek esetleg megváltoznak állományok. Megnövekszik az internetes adatforgalom, imserőseink kéretlen üzeneteket kapnak tőlünk e-mailben, vagy közösségi oldalon. Persze vannak egyértelmű jelek is. A ransomware-ek például mindig kiírják a képernyőre hogy mit akarnak, ahogy az a következő képeken is látszik.

Hogy kerülhet kártevő a gépre?

Védekezés a kártevők ellen

A kártevők elleni védekezés leghatékonyabb módja a megelőzés. Könnyebb számítógépen kívül tartani a vírusokat, mint utólag megszabadulni tőlük. Éppen ezért a védekezés legfontosabb módja a fertőzés megelőzése.

Végezetül pedig álljon itt néhány kártevőkkel kapcsolatos link: