Érettségi témakörök

Archiválás, tömörítés

Mit jelent az archiválás és a biztonsági mentés fogalma? Mi a különbség közöttük? Miért van szükség rájuk? Mutass módszereket az adatok archiválására. Mit jelent az adattömörítés fogalma? Miért kell és miért lehet az adatokat tömöríteni? Milyen tömörítési típusokat ismersz, és ezeknek mi a felhasználási területe? Mutass be néhány szoftvert, amellyel tömöríteni lehet?

Az idők során számítógépeinken egyre több adat gyűlik fel. Számítógépre mentjük fényképezőgépünkről a családi képeket, itt gyűjtjük kedvenc zenéinket, filmjeinket. Ahhoz, hogy a számítógép háttértárolójának meghibásodásakor ne vesszenek el ezek a dokumentumok, célszerű időnként mentéseket készíteni a fontos állományokról. Ezeket a mentéseket hívjuk biztonsági mentésnek, vagy archiválásnak. A két kifejezés között azonban van különbség.

Biztonsági mentés az az eljárás, amikor napi használatban lévő adatainkat mentjük le, hogy egy esetleges adatvesztés, üzemzavar, adatsérülés esetén a sérült vagy törlődött adatokat vissza tudjuk állítani. Itt alapvetően tehát egy rövidtávú mentésről van szó.

Archiválás esetén olyan adatokat mentüönk, amelyek már nincsenek napi használatban, de szeretnénk őket megtartani. Ebben az esetben a mentés hosszú távra szól

Miért fontos a mentés?

Mentéseket készíteni bármilyen külső (nem a számítógépben lévő) adathordozóra lehet. Készíthetünk másolatot CD-re, külső merevlemezre, pen drive-ra, vagy manapság akár az internetre is. Figyelni kell azonban arra, hogy ezeknek az adathordozóknak a tárolási ideje véges. Egy CD-nél az optimista becslések 50 évet mondanak maximális tárolási időnek, utána az adat anélkül is elveszik, hogy azt használtuk, vagy töröltük volna. Persze találkoztunk már olyan optikai lemezzel is, amelyik 2-3 év alatt tönkrement, és olvashatatlanok lettek a rajta tárolt adatok. Másik probléma lehet az archiválásnál, hogy olyan eszközre mentünk, amit 10-20-50 év múlva nem lesz lehetőségünk semmilyen olvasóval elolvasni. Gondoljunk csak a hajlékony lemezekre, amiket manapság már csak olyan régi gépekkel tudunk elolvasni, amiben található floppy olvasó. Ilyet a mai modern számítógépek már nem tartalmaznak. Célszerű tehát néhány évente a biztonsági mentésekről is újabb mentést csinálni egy másik adathordozóra. A mai háttértárolók közül leginkább memória alapú háttértárolóra érdemes menteni, mert ezek őrzik meg leghosszabb ideig a tárolt adatokat meghibásodás nélkül.

A RAID technológia (emelt szint)

A RAID egy olyan adattárolási technológia, amelynek segítségével több egymástól független háttértárolót összekapcsolva nemcsak nagyobb tárolási kapacitást lehet elérni, hanem az adatok biztonoságosabb tárolását is. Anélkül, hogy részletesen belemennénk a RAID technológiába néhány alapvető dolgot nem árt tudni róla. Több típusa van, ezeket számozással jelölik: RAID 1, RAID 2, stb. A típusok között az a különbség, hogyan tárolják az adatokat az összekapcsolt háttértárolókon. A RAID 1 például minden adatot duplikálva ment le, tehát minden adatról készül egyből egy biztonsági másolat is. A lementett adat tehát egyszerre két meghajtóra kerül kiírásra, ami igen jó hibavédelmet biztosít, mert ha az egyik háttértároló meghibásodik, minden adat megtalálható a másikon. Ezen az oldalon találtok egy rövid, de érthető leírást a RAID rendszerekről.

Hogyan archiválhatunk?

Biztonsági másolatot készíteni, vagy archiválni lehet úgy is, hogy egyszerűen csak átmásoljuk az adatainkat egy külső adathordozóra, de érdemesebb direkt erre a célra készített programokat használni. Az archiváló programok előnye, hogy egy adatbázisban nyilvántartják a már lementett állományokat, amit aztán képesek összehasonlítani a használatban lévőkkel, így a következő mentésénél nem kell mindent újra archiválni, elég az előző mentés óta létrehozott és megváltozott adatokat menteni.

Tömörítés

Másolat készítésénél érdemes megfontolni, hogy a lementett adatok ne foglaljanak akkora helyet a háttértárolón, mint azok amikkel éppen dolgozunk. A menteni kívánt adatokat érdemes tömöríteni. A tömörítésről az adattárolás részben már mindent leírtunk, úgyhogy itt most csak utalunk rá, hogy ott elolvashatjátok a lényeget.

Elolvasásra érdemes oldalak:
Egy rövid cikk az archiválásról és biztonsági mentésről