Érettségi témakörök

Informatika érettségi
Emelt- és középszintű témakörök kidolgozva

Bevezetés

Bár ez az oldal az informatika érettségi szóbeli részéről szól, rögtön itt a legelején adok egy pici segítséget az írásbelihez is. Azt tudjátok, hogy az összes eddigi írásbeli érettségi elérhető az oktatás.hu oldaláról. Innen viszont egyesével kell letöltögetni a feladatokat. Hogy ne kelljen mindegyiket külön-külön letölteni ahhoz, hogy otthon is tudjatok gyakorolni, ezért innen tudjátok az emelt szintű és innen pedig a közép szintű feladatsorokat egyben lementeni.

Miről is szól ez az oldal?

Itt az emelt- és a középszintű informatika érettségi szóbeli feleletéhez kidolgozott témaköröket találod meg. Bár a témakörök kidolgozási mélysége az emelt szintnek felel meg, azért középszinten is bátran használható.

Hogy mi a különbség a közép és az emelt szintű szóbeli felelet között? Ha röviden akarnám mondani, akkor annyit mondanék, hogy 5 perc. Ennyivel kell több ideig beszélni az adott tételről emelt szinten. Ott max. 20 perc, míg középszinten max. 15 perc a rendelkezésedre álló idő. És ebbe az időbe a tanári kérdéseknek is bele kell férnie. Vagyis emelt szinten valamivel bővebb tudással kell rendelkezni az adott témakörön belül. Emellett persze vannak olyan részek is, melyek a középszintű érettséginek nem részei, de az emelt szintnek igen. Azt, hogy melyek ezek a részek és pontosan milyen témakör mely részei lesznek benne a középszintű szóbeli tételekben, majd a feleltető tanár fogja megmondani valamikor a tavasz folyamán.

Miben más a témakör, mint a tétel? A témakör egy tágabb fogalom, lefed minden tudnivalót az adott területen. A tétel a témakörnek egy kisebb része. Témakör például az internet, míg tétel az e-mail küldése. Hogy ne legyen túl nagy egy-egy témakör, ezért igyekeztem kisebb részekre bontani, hasonlóan ahhoz ahogy tételként is megkapjátok majd az érettségin. Ez a felbontás, amit itt találtok nem egyezik meg azzal a tételsorral amiből húzni fogtok, de egy jó támpontot ad ahhoz, hogy mi is várható az érettségin. Minden témakör elején láttok pár kérdést. Ilyenek a kihúzott tételeknél is lesznek és arra szolgálnak, hogy segítsék a tétel megértését, könnyebbé tegyék a feleletre való tartalmi felkészülést. Ezeknek a kérdéseknek a segítségével és ezek mentén érdemes felépíteni majd a feleletet az érettségin is.

Pár szó a színekről. Mivel a honlap fejlesztés alatt áll, ezért különböző színekkel jelöltem a készültségi állapotokat. A piros fejlécű témakörök még egyáltalán nincsenek kidolgozva. El se kezdtem őket. De ígérem, megcsinálom még a következő érettségi előtt. A sárga fejlécűeknél a szerkesztés már elkezdődött, de még nem fejeztem be. Valahol 1 és 99% között áll a kidolgozottságuk. A zöld fejlécűek már készen vannak, ezekből nyugodtan lehet tanulni.

Ha esetleg szeretnéd kinyomtatni a tételt, akkor bátran nyomj egy Ctrl-P billenytűkombinációt. Nyomtatásnál minden fölösleges elem eltűnik (pl. menügomb, vagy alul a lábjegyzet, de még a képek is!) és csak a tétel tartalmát fogod kinyomtatni. Azért gondolj a környezetedre is és ha csak egy mód van rá ne nyomtasd ki a témaköröket! Tanulj inkább a számítógépedről, vagy tabletedről! Mobiltelefonra nem optimalizáltam az oldalt, (a képek túl nagyok) de azért a legtöbb dolog onnan is rendesen látható, olvasható.

Hogyan használd az oldalt? A bal felső sarokban láthatod a menü elérésére szolgáló 3 vízszintes vonalat. (Ezt: ☰) (Egyébként hamburger menü a neve.) Ha erre kattintasz, akkor megjelenik a témaköröket tartalmazó menü, amiből a megfelelőt kiválasztva bejön a témakör oldala, ahol megtalálod a témakör főbb részeit kisebb egységekben. Bármelyik egységre kattintva meg fog jelenni a kidolgozott témakör.

Mit kell tudni az informatika érettségi szóbeli részére?

Az informatika érettségi szóbeli feleletében öt nagy témakört kell tudni. Ezek a következők:

Információs társadalom

Ebbe a témakörbe tartozik a számítástechnika történet, a kommunikáció, az informatikai alapfogalmak (adat, információ, stb.), az ergonómia, a netikett, a szerzői és más jogi kérdések.

Informatikai alapismeretek - Hardver

A témakör a számítógépek felépítéséről, működéséről szól. A processzor, a memória, a háttértárolók és a perifériák jellemzői, működése tartozik ide. Emellett az adattárolás (számok, szövegek, képek, hangok), a logikai műveletek és a hálózati alapismeretek még a témakör része.

Informatikai alapismeretek - Szoftver

Az operációs rendszer és használata, állomány- és könyvtárkezelés, archiválás, tömörítés és a számítógépes kártevők a témakör tudnivalói között.

Kommunikáció az interneten

Minden, amit az internetről tudni kell. Az internet működése és története, böngészés és keresés az interneten, e-mail, online közösségi élet vagy például az internet veszélyei.

Könyvtár- és dokumentumismeret

A cím mindent elmond. :)

Hogyan pontozunk?

A szóbelire maximum 30 pont adható, a következő megoszlásban:

Logikai felépítés: 6 pont
- be tudod-e osztani a rendelkezésedre álló időt
- nem veszel el a részletekben, ki tudod emelni a lényeget
- követhető-e gondolatmeneted
- nem ugrálsz a tétel részei között össze-vissza a feleleten belül

Kifejezőkészség, szaknyelv használata: 6 pont
- ismered a tételhez tartozó szakszavakat, kifejezéseket
- megfelelően használod őket

Tartalom: 12 pont
- mindent tartalmaz a felelet, ami a témakörhöz szükséges (a segítő kérdések támpontot adnak ehhez)
- nincsenek a feleletedben tárgyi tévedések, rossz magyarázatok

Kommunikatív készség: 6 pont
- hibás gondolatmenet esetén vissza tudunk vezetni a témához
- ha elakadsz, akkor a feltett segítő kérdésekre megfelelően reagálsz
- tudunk veled a témáról tartalmas párbeszédet folytatni

Jogi nyilatkozat

A végére egy nagyon fontos dolog. Az oldalon használt képek döntő többsége az unsplash.com vagy a Wikimedia Commons oldalról származik. Mindkettőn szabad felhasználású tartalmakat találunk. Az onnan (és máshonnan) származó képeknél igyekeztünk betartani minden szerzői jogi szabályt. Ha valahol mégis hibáztunk volna, akkor kérjük ezt jelezzék iskolánkban.