Elhajlás

 

Az elhajlás jelensége akkor figyelhető meg, ha a hullám útjába eső akadály mérete a hullámhosszal összemérhető. Hallható hang esetén ez a tartomány a néhány centiméteres nagyságrendtől a tízméteresig tart.

Az akadály felett, illetve az akadályt megkerülve terjedő zaj mérséklése érdekében az akadálynak minél magasabbnak és hosszabbnak kell lennie. Ha az akadály túl alacsony, még magas frekvenciákon sem érhető el jelentős zajgyengülés.

 

A hang hullámhosszához képest kicsiny rések az elhajlás jelensége révén pontforrásként vagy vonalforrásként viselkednek.

Helyiségek zajvédelmének megtervezésekor legfontosabb a nyílászárók megfelelő megválasztása. A nyílások, akár egy fedetlen kulcslyuk vagy ajtó alatti keskeny rés is, növelik az áteresztett hangot. Szabadon hagyott nyílások esetén például a párnázott ajtó sem nyújt védelmet. A lyukak azonban sokszor elkerülhetetlenek. Kábelek, csövek több rétegű falon való átvezetésekor segít, ha a lyukak nem egy vonalban vannak.

Interferencia

 

A környezeti zajok esetében a hanghullámok jellemzően nem koherensek, Az eredő intenzitás tehát általában az intenzitások összege.

 

Két koherens (egyenlő frekvenciájú, állandó fáziskülönbségű) hanghullám eredőjének meghatározásához azonban a nyomásingadozásokat kell összeadni, két egyenlő intenzitás és maximális erősítés esetén tehát kétszeres amplitúdó, azaz négyszeres intenzitás adódik, ellenkező fázis esetén pedig teljes kioltás.

 

Ezen alapulnak az aktív zajcsökkentő eszközök, például fülvédő fejhallgatók: Mivel a hanghullámok frekvenciája legfeljebb 20 kHz, vagyis a periódusidő legalább 50 ms, elektronikus úton megoldható a környezeti zaj mérése nyomán az egyes komponensekkel megegyező, de félperiódussal eltolt hullám előállítása, amely az eredeti hanghullámmal együtt kioltást eredményez.