Bibó István fényképei

Vissza
Az útvonal, 85 kB

     1996 nyarán három barátommal (Aszalós Réka, Nagy Balázs, Varga György) Bolíviában és Észak-Chilében jártunk. Mivel hárman is földrajz szakon végeztünk az ELTE-n, célunk elsősorban a két ország természeti látványosságainak felkeresése volt, bár ezekben a számunkra ennyire egzotikus országokban egyszerűen nem volt semmi ami ne lett volna új és érdekes. Útitervünket úgy állítottuk össze, hogy ízelítőt kapjunk mindegyik természetföldrajzi tájegységbol. Igy tehát eljutottunk a Keleti-Andokba (Huayna Potosi), az Altiplanóra, a Nyugati-Andokba (Sajama), az Amazonas-medence nyugati peremére (Beni Bioszféra Rezervátum) és az Atacama-sivatagba, és a Csendes-óceánhoz. Az ott töltött 7 hét alatt kizárólag busszal, stoppal és egy alkalommal bérelt terepjáróval közlekedtünk. Útvonalunkat ez a térképvázlat mutatja be.

bibo04.jpg 25kB A Huayna Potosi(6088 m) nevű csúcs a Keleti-Andokban.
A miénk és más turisták sátrai a Huayna Potosi gleccserén kb. 7600 méteres magasságban. Volt olyan éjszaka amikor a sátorban -12 Celsius fokot mértünk. bibo11.jpg 59kB
bibo02.jpg 62kB Útban a Huayna Potosi csúcsa felé, napfelkeltekor megpillantottuk a az Amazonas-medencét borító felhőtengert.
Hasadékok a Huayna Potosi gleccserén. bibo05.jpg 76kB
bibo03.jpg 25kB Naplemente a Titicaca-tó partján. A tó 4000 méteren fekvő tó a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. A kép jobb oldalán a tóba ujjszerűen benyúló félszigetek láthatók.
Bolíviai atyafi totoranád csónakon a Titicaca-tavon. Az echte ungarische bugaci csikós helyi megfelelője. bibo07.jpg 60kB
bibo08.jpg 61kB Orchideák a Nyugati-Andokból az Amazonas-medencébe nyíló völgyben, az itt haladó egykori inka út mentén.
"Gombafelhő" a bolíviai szavannán. bibo12.jpg 92kB
bibo15.jpg 32kB Naplemente a bolíviai szavannán. A tónak, melyen csónakáztunk, az adta az egzotikumát, hogy benne piranák és máshonnan áttelepített, állítólag emberre veszélytelen, kajmánok éltek. Fejünk fölött zsivajgó papagájcsapatok húztak el.
Kis csapatunk a Sajama nevű kialudt tűzhányó tetején. Bár magasságával kapcsolatban eltérő adatok vannak forgalomban, a Nyugati-Andokban magasodó hegy 6532 méteres(?) magasságával valószínűleg Bolívia legmagasabb csúcsa. bibo01.jpg 49kB
bibo16.jpg 32kB A Sajama a lenyugvó nap fényében I. Az előtérben egy kiszáradt Polylepis fa sziluettje látható. A világon ez a fafaj képes a legmagasabbra hatolni, példányait 4800 méteres magasságban is megtaláltuk. A zord életfeltételek miatt lassan növekednek, egy két méteres fa minden bizonnyal több száz éves.
A Sajama a lenyugvó nap fényében II. bibo14.jpg 22kB
bibo06.jpg 57kB A jelenleg is aktív, 6300 méter fölé magasodó Parinacota tűzhányó a Nyugati-Andokban a bolíviai-chilei határon.
Előtérben a Laguna Verde (Zöld-tó), háttérben a Licancabur tűzhányó látható. A tó a színét állítólag a benne élő algáktól kapja, a vulkánnak pedig, amellett hogy “hibátlan” alakú rétegvulkán, az a fő nevezetessége, hogy oldalában olyan inka sírokat tártak fel, melyben a száraz éghajlat miatt mumifikálódott holttesteket találtak. bibo17.jpg 56kB
bibo10.jpg 59kB Táj az Altiplano (a Keleti- és Nyugati-Andok között elterülő, átlagosan 4000 méter magas fennsík) nyugati részén. A sekély tavakban flamingók kutatnak élelem után. (Sajnos a flamingók nem igazán láthatók a képen).
Kaktuszaggastyán a Salar de Uyuni nevű kiszáradt sóstó egyik szigetén. Az egy nyolcad Magyarországnyi területű bolíviai sóstó kőkemény, asztallap simaságú, vakítóan fehér sóból áll. bibo09.jpg 62kB
bibo13.jpg 78kB Virágzó vadmandula(?) (Amygdalus nana) tavasszal, Budaörs közelében a Csiki-hegyekben.