Zsombori Károly
1938-2017

Vissza a nyitólapra
Zsombori Károly, – illetve ahogy a karinthys diákok, tanárok generációi ismerték – „Karcsi bácsi” 2017. november 16-a óta nincs közöttünk.

Az iskola felépítéséért felelős 23-as számú Állami Építőipari Vállalatnál művezetőként dolgozott, és ilyen módon egészen a gimnázium alapkőletételétől kezdve 2008-as nyugdíjba vonulásáig a karinthys mindennapok részévé vált.

Amikor iskolánk 1986-ban megnyitotta kapuit, gondnokként folytatta tevékenységét. Bár a felügyelete alatt dolgozó karbantartók és takarítók, portások és éjjeliőrök szigorú „Főnök”-nek tartották, abban mindannyian egyetértettek, hogy nála jobban senki nem ismeri ezt az iskolát, és nála senki nem szereti és védi hatékonyabban az értékeit. Ha egy falban futó vezetéket kellett megtalálni vagy egy soha nem használt vízelzáró csapot keresett a szerelő, csak Karcsi bácsit kellett megkérdezni, és ő azonnal mutatta a gipszkarton mögött vagy az álmennyezetben rejtőző pontot.

Még az épületet díszítő növényeket is sajátjaként védte, ápolta, sokszor még a diákokkal, sőt tanárokkal is összeakasztva a bajszát egy-egy szobafenyő vagy fikuszlevél megóvása érdekében. Legendás hévvel küzdött az asztalokra ülő tanulóifjúság ezen eléggé el nem ítélhető szokása ellen. Még nyugdíjba vonulása után közel tíz évvel is rá hivatkozunk, amikor megkérjük a diákokat, hogy inkább a padokon vagy székeken foglaljanak helyet.

Betegsége miatt az utolsó években már nagyon ritkán járt be szeretett iskolájába, de telefonon tartotta a kapcsolatot a régi kollégákkal, és lélekben velünk volt ünnepélyes alkalmainkkor is.

Szomorú szembesülni vele, hogy még csak 30 éves az iskolánk, de ismét elment az alapítók közül valaki, akinek oroszlánrésze volt annak az intézménynek a megteremtésében, amelyet Karinthy Frigyes Gimnáziumként ismerünk és szeretünk. Nagyon fog hiányozni.