MintMUN 2017

Vissza a nyitólapra


Miért érdemes külföldi MUNokra ellátogatni?


Bár KarMUNon többször részt vettem adminként, Minszkbe bátyám tanácsára már delegáltnak jelentkeztem, mivel ez kisebb konferencia, mint a KarMUN, így kezdők is könnyebben szóhoz juthatnak. Hatalmas élmény volt Fehéroroszországban más országok képviselőivel megismerkedni, életre szóló barátságokat kötni, miközben lehetőség nyílt a nyilvános szereplésre, az angol nyelv aktív gyakorlásra. Külön öröm a kezdeti szorongások leküzdése után, mikor a szünetben megdicsérik, hogy milyen jó ötlettel álltál elő, melyet mindenki támogatott.

Az utazás Minszkbe a tavalyihoz képest sokkal egyszerűbb, kényelmesebb volt. Szerencsére már nyáron fél áron megvásárolhattuk repülőjegyeinket az útra, így a hosszú buszút helyett odafelé Varsón keresztül egy átszállással, visszafelé direkt járattal utazhattunk. Az utazás egyetlen szépséghibája, hogy az öt napos ingyenes vízum miatt sajnos a zárónapon nem maradhatott ott nyolc fős küldöttségünk.

Szerencsére a megnyitó ünnepség után egy rövid városnézésre is volt idő, ahová hostjaink idegenvezetőként elkísértek bennünket, kései ebédünk után. Egy remek helyen, igen olcsón belorusz ételspecialitásokat kóstolhattunk meg mindenki örömére.

Vendéglátóink nagyon kedvesek voltak. Igyekeztek mindent megtenni, hogy jól érezzük magunkat. Néhányan még ajándékokat is kaptunk búcsúzóul, én még egy barátságot jelképező fecskemadarat is kaptam, mely náluk nem csak Minszk szimbóluma, hanem az örök barátság jelképe is.
Élményekkel, tapasztalatokkal, új barátokkal és ígéretekkel, hogy sokan csatlakoznak majd a KarMUNhoz is, boldogan érkeztem haza az őszi szünet utolsó napján.

Józsa Dorina 11.D