Az operációs rendszer

Az operációs rendszer az a szoftver (program) amely nélkülözhetetlen a számítógép működéséhez. Feladatai közé tartozik többek között a hardver kezelése, a programok futtatása, és kapcsolattartás a felhasználó és a számítógép között.

A lenti képen három operációs rendszer logója látható. Balról jobbra a Windows 7, az OS X, és a Linux.
Windows 7 OS X Linux

Az operációs rendszer részei

- Rendszermag: ez a rész felelős a számítógép működtetéséért, vezérléséért.
- Alkalmazói interfész: ez a rész kezeli a programokat, felelős azért, hogy a programok hogyan használhatják a hardvert (pl. nyomtató, USB port stb.)
- Rendszerhéj: a felhasználóval való kapcsolattartást biztosítja.

Az operációs rendszerek csoportosítása

Felhasználók száma szerint
- Egyfelhasználós: Ezek az operációs rendszerek nem voltak felkészítve több felhasználói adatainak, beállításainak kezelésére. Többen is dolgozhattak (persze nem egyszerre) egy gépen, de akkor mindenki látta a másik által lementett, beállított dolgokat. Ilyen volt például a DOS
- Többfelhasználós: Az ilyen operációs rendszerek képesek elkülöníteni egymástól több felhasználó beállításait, adatait. Beállítható például, hogy az egyes felhasználók egymás állományait ne lássák. Minden mai modern operációs rendszer ilyen.

Feladatok (futtatható programok) száma szerint
- Egyfeladatos: Egyszerre csak egy program futtatható. Ha egy másikat is szerettünk volna elindítani, akkor az aktuálisan futó programot előtte be kellett zárni. Így működött a DOS.
- Többfeladatos: Több program futtatható egyszerre. Tudunk egyidejűleg zenét hallgatni, internetezni, és CD-t írni is. A mai operációs rendszerek már ilyenek.

Felhasználói felület alapján
- Karakteres: A felhasználónak parancsokat kell(ett) gépelni a számítógép használatához. Egyszerű felhasználó számára nehézkes a használata. Ilyen volt a DOS, és alapvetően ilyen ma a Linux operációs rendszer.
- Grafikus: A felhasználó egy könnyen használható ikonokat, és más grafikus elemeket tartalmazó felületen keresztül adhat utasításokat a számítógépnek. Ilyen a Windows, vagy a Macintosh gépek operációs rendszere az OS X, és egy grafikus rendszerhéjjal kiegészítve a Linux is.

A grafikus operációs rendszer felületének egyik fontos eleme az ablak. A legtöbb program egy (vagy több) ablakban fut. A következő ábrán egy ablak alapvető részei láthatóak Windows operációs rendszer alatt.

Windows ablak részei

Egy hasonló kép a Macintosh OS X operációs rendszeréből.

Pages

kerdes
Tudtad-e, hogy az OS X alatt az ablakok nem saját menüsorral rendelkeznek, hanem egy közös menüsor található a programok számára a képernyő tetején, ahol mindig az aktuálisan kiválasztott ablak menüje látható.

Az operációs rendszerek beállítása

vezerlopult

Minden operációs rendszerben megtalálható(ak) azok a programok amelyek segítségével a legalapvetőbb beállítások elvégezhetőek. Ez a Windows rendszerben a vezérlőpult. Itt lehet beállítani például az egér, a billentyűzet jellemzőit, a hálózat tulajdonságait, vagy akár a dátumot és az időt.